Blijf op de hoogte over onze expertises en actuele topics.

De dunne grens tussen de informatieplicht van de verkoper en de onderzoekplicht van de koper bij de koop-verkoop van aandelen 27/03/2025

Indien een koper van aandelen na de overname kennis krijgt van bepaalde nadelige informatie over de vennootschap (de “lijken uit de kast”), stelt zich de vraag of hij/zij hiervoor van de verkoper een schadevergoeding kan vorderen. In een eerdere bijdrage (link) wezen we op het belang van contractuele verklaringen en waarborgen in de overnameovereenkomst. De…

Lees meer

Het niet-concurrentiebeding in overeenkomsten tussen zelfstandigen 13/03/2025

Betekenis en belang van een niet-concurrentiebeding Een onderneming-opdrachtgever kan er belang bij hebben om een niet-concurrentiebeding op te nemen in de overeenkomsten die zij sluit met zelfstandige dienstverleners. Indien contractueel niets wordt geregeld, geldt immers het principe van de vrijheid van ondernemen. Dit betekent concreet dat de zelfstandige dienstverlener concurrentiële activiteiten mag uitoefenen, voor eigen…

Lees meer

Bemiddeling in conflicten tussen aandeelhouders 27/02/2025

Conflicten binnen een onderneming, in het bijzonder conflicten tussen twee of meerdere aandeelhouders, kunnen de goede werking van een onderneming ernstig verstoren. Dikwijls zal de onderneming hiervan het grootste slachtoffer zijn, met alle (onrechtstreekse) schade van dien voor de conflicterende aandeelhouders. In dat geval kan het de moeite lonen om na te gaan of de…

Lees meer

De verklaring van derde-beslagene: altijd een vergaande sanctie indien zij niet (tijdig of nauwkeurig) wordt afgelegd? 13/02/2025

Zoals uiteengezet in een eerdere blogtekst is het mogelijk om, wanneer u als schuldeiser (A) geconfronteerd wordt met een schuldenaar (B) die niet vrijwillig betaalt, een beslag onder derden te leggen. Daarmee legt u beslag in handen van de schuldenaar van uw schuldenaar, i.e. de derde-beslagene (C), zoals de huurder of de bank van uw…

Lees meer

De bindende kracht van de overeenkomst: wat als u van gedachten verandert? 30/01/2025

U sloot een overeenkomst af met een schrijnwerker, architect, cateraar of webdesigner maar wenst de samenwerking te beëindigen, terwijl het werk reeds begonnen is en er geen wanprestatie werd begaan. Kan dit zomaar en zo ja, onder welke voorwaarden? Beëindiging door eenzijdige wilsverklaring van de opdrachtgever Het uitgangspunt is en blijft dat een geldig tot…

Lees meer

De ene aandeelhouder is de andere niet: werken met verschillende soorten aandelen 19/12/2024

Stel u de volgende situatie voor: twee aandeelhouders richten samen een vennootschap op en houden elk de helft van de aandelen aan. Na verloop van tijd wensen de oprichters een aantal sleutelmedewerkers uit de onderneming te belonen en verder te motiveren met aandelen. Aan deze aandelen kleven bepaalde lidmaatschapsrechten (zoals stemrecht op de algemene vergadering)…

Lees meer

Woekerrente bij private leningen: wat is het en wat kan ik er aan doen? 05/12/2024

In tijden van economische crisis, en met een steeds strenger wordende regulering van de financiële sector, kan het voor bepaalde ondernemingen moeilijk zijn om een krediet te vinden voor de financiering van hun activiteiten. Kredietinstellingen zoals banken hebben namelijk onder meer de plicht om de financiële draagkracht en terugbetalingscapaciteiten van potentiële kredietnemers te verifiëren alvorens…

Lees meer

De organisatie van een distributienetwerk: wat u moet weten over de handelsagentuur 21/11/2024

Handelsagentuur is een veelgebruikte samenwerkingsvorm voor ondernemingen die hun producten of diensten willen uitbreiden naar nieuwe markten zonder zelf een verkoopteam op te zetten. Een handelsagent werkt zelfstandig en brengt klanten aan, vaak in ruil voor een commissievergoeding. Hoe is de handelsagentuur wettelijk geregeld en waar dient u als ondernemer (opdrachtgever of handelsagent) onder meer…

Lees meer

Een verklaring van derde-beslagene? Enkele aandachtspunten 03/10/2024

Wanneer u als schuldeiser geconfronteerd wordt met een schuldenaar die niet vrijwillig betaalt, kunnen maatregelen genomen worden om uw vordering veilig te stellen.Een van deze maatregelen is een beslag onder derden. Daarmee legt u beslag op de schuldvorderingen waarover uw schuldenaar beschikt. Met andere woorden: u legt beslag in handen van de schuldenaar van uw…

Lees meer

De bestuurder binnenkort aansprakelijk voor een contractbreuk van de vennootschap? 19/09/2024

U bent de bestuurder van een vennootschap en treedt op bij de uitvoering van de contracten van deze vennootschap. In de uitvoering van uw opdracht begaat u een fout waardoor de contractpartij van de vennootschap schade lijdt. Zal u binnenkort eenvoudiger geconfronteerd kunnen worden met een rechtstreekse aansprakelijkheidsvordering van de contractpartij van de vennootschap die u…

Lees meer

De LOI of intentieverklaring bij de overname van een onderneming 29/08/2024

Een LOI is een nuttig instrument voor alle partijen bij een transactie. Het verplicht de partijen om de (voor hen) essentiële elementen van de overname op tafel te leggen, zonder dat de partijen zich in de eerste fase reeds moeten verliezen in de onderhandelingen over de details.    Doorgaans bevat een LOI in grote lijnen:…

Lees meer

To bid or not to bid: wat te doen bij kunstmatig opgedreven biedingen via Biddit? 19/07/2024

In de praktijk blijkt af en toe het gevoel te leven dat tijdens een openbare verkoop van onroerende goederen via Biddit de biedingen kunstmatig opgedreven worden. Dat is met name het geval wanneer er wordt opgeboden door een persoon (hierna benoemd als X) die het laatste en hoogste bod uitbracht, maar wiens identiteit en/of solvabiliteit…

Lees meer

Aandachtspunten voor de verhuurder bij het sluiten van een handelshuur­­overeenkomst 04/07/2024

In een eerder artikel werd benadrukt dat de Handelshuurwet heel wat bepalingen van dwingend recht bevat ter bescherming van de huurder waarvan in de handelshuurovereenkomst niet afgeweken kan worden.   Dat verhindert evenwel niet dat het voor de eigenaar-verhuurder mogelijk is om een aantal bepalingen omtrent de uitzetting van de huurder uitdrukkelijk op te nemen…

Lees meer

Heropen uw cold case: rekeninginformatie opvragen voor bankbeslag vereenvoudigd 13/06/2024

Een recente wetswijziging maakt het eenvoudiger om de bankrekeningen van een schuldenaar op te sporen. Hierdoor zal een schuldeiser makkelijker kunnen inschatten of een beslag op rekeningen al dan niet de moeite loont. De nieuwe regeling is een grote stap vooruit, maar voorzichtigheid blijft geboden. Beslag op bankrekeningen: hoe vind ik de rekeningen? Wanneer uw…

Lees meer

Hervorming van het insolventierecht: naar een betere detectie en preventie 14/05/2024

Met de Wet van 7 juni 2023 werd de Herstructureringsrichtlijn omgezet in de Belgische insolventiewetgeving. Een van de doelstellingen is zorgen voor een betere opsporing van ondernemingen in moeilijkheden ter preventie van faillissementen. Om dat doel te bereiken worden tools aangereikt aan ondernemingen om tijdig in te grijpen wanneer hun continuïteit bedreigd is. De richtlijn…

Lees meer

De zin van verklaringen en waarborgen bij een aandelenoverdracht 25/04/2024

Gebrek aan een wettelijke bescherming voor een koper van aandelen Een klassieke koop-verkoopovereenkomst van aandelen bevat doorgaans tal van verklaringen en waarborgen, ook wel “representations & warranties” genoemd. De lijst oogt vaak indrukwekkend en is meer dan eens een bron van discussie bij de onderhandeling van een overname. Waarom zijn deze verklaringen en waarborgen zo…

Lees meer

Valt uw (ver)huurovereenkomst onder de Handelshuurwet? 21/11/2023

De Handelshuurwet heeft tot doel de uitbating van een handelszaak in een gehuurd onroerend goed te beschermen. De meeste bepalingen van de Handelshuurwet zijn van dwingend recht, wat betekent dat de partijen daarvan niet kunnen afwijken in de huurovereenkomst. De toepassing van de Handelshuurwet heeft onder meer tot gevolg dat: De Handelshuurwet is van toepassing…

Lees meer

De voorwaarden voor bewarend beslag: bent u voldoende zeker van uw stuk? 13/11/2023

Wanneer iemand geld aan u verschuldigd is maar niet vrijwillig overgaat tot betaling, dan kan u zich onder meer tot de rechtbank wenden om een veroordelend vonnis te bekomen. Indien uw schuldenaar daarna blijft weigeren om vrijwillig te betalen, kan u met dat vonnis uitvoerend beslag leggen om betaling te verkrijgen. Een procedure voor de…

Lees meer

Dwangsom en uitvoeringstermijn: opletten geblazen voor het aanvangspunt 13/11/2023

Wanneer de rechter een partij veroordeelt om iets te doen – zoals het verwijderen van een hoogstammige boom of het uitvoeren van huurdersherstellingen – is het belangrijk dat die veroordeling ook effectief wordt uitgevoerd. Om dat te garanderen kan aan de veroordeling een dwangsom verbonden worden (van bijvoorbeeld 200,00 EUR per dag vertraging). De dwangsom…

Lees meer